Πέλματα για ανισοσκελία • Manel Ιατρικά
17953
product-template-default,single,single-product,postid-17953,woocommerce,woocommerce-page,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Πέλματα για ανισοσκελία

SKU:

 

Τι είναι η ανισοσκελία;

Ανισοσκελία (άνισα σκέλη) ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται άνισο μήκος μεταξύ των κάτω άκρων. 

 

Η ανισοσκελία μπορεί να είναι:

-Ανατομική (δηλαδή τα δύο άκρα να έχουν διαφορετικό μήκος μεταξύ τους) ή 

-Λειτουργική (δηλαδή, τα άκρα να μη διαφέρουν σε μήκος, εντούτοις κάποια νευρομυική βλάβη έχει ως συνέπεια το ένα άκρο να κρατιέται σε ψηλότερη θέση από το άλλο, με αποτέλεσμα να μοιάζει ότι είναι βραχύτερο). 

 

Μια μικρού βαθμού ανισοσκελία, με μέσο όρο διαφορά γύρω στα 5 χιλιοστά ανάμεσα στα δύο άκρα (στις περισσότερες περιπτώσεις, το δεξί άκρο είναι βραχύτερο από το αριστερό), παρατηρείται στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, χωρίς, ωστόσο, να προκαλεί κάποια συμπτώματα.

Όταν, ωστόσο, η ανισοσκελία είναι μεγαλύτερη από 5 χιλιοστά, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, καθώς επιφέρει συμπτώματα όπως τα εξής:

-η λεκάνη παίρνει μια πλάγια κλίση, με αποτέλεσμα να προκαλείται σκολίωση στη σπονδυλική στήλη

-καταπονούνται τα ισχία, τα γόνατα και τα πέλματα, λόγω του ότι δέχονται άνισα φορτία από τη δεξιά και την αριστερή πλευρά

-δημιουργείται οσφυαλγία (πόνος στη μέση), ακόμα και με μικρού μεγέθους ανισοσκελία

-και, φυσικά, υπάρχει δυσκολία και αστάθεια στη βάδιση. 

 

Αντιμετώπιση

Η ανισοσκελία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων.

Όταν το μέγεθος της ανισοσκελίας το επιτρέπει (δηλαδή όταν η ανισοσκελία είναι έως 1,5 εκ.) μπορούμε να κατασκευάσουμε ζεύγος πελμάτων, εκ των οποίων το ένα θα έχει μεγαλύτερο πάχος από το άλλο.

Στις περιπτώσεις που η ανισοσκελία είναι άνω του 1,5 εκ. κατασκευάζουμε μονό πέλμα, για το πόδι στο οποίο υπάρχει η βράχυνση.

 

Τα πέλματα αυτά, πέρα από την ανισοσκελία, κατασκευάζονται βάσει των εξατομικευμένων αναγκών και της ανατομίας του ποδιού του χρήστη, για να καλύπτουν τις όποιες άλλες παθήσεις που μπορεί να φέρει π.χ. πλατυποδία, κοιλοποδία, πτώση μεταταρσίων, άκανθα πτέρνας κ.λπ.

Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούμε το πολυμερές υλικό e.v.a. (ethylene-vinyl acetate), το οποίο είναι μεν μαλακό, αλλά διατηρεί τη σωστή ανατομία, έχοντας παράλληλα αντιαλλεργικές, αντιεφιδρωτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. 

Τα πέλματα εφαρμόζονται στους περισσότερους τύπους ευρύχωρων υποδημάτων, καθώς και στα αθλητικά υποδήματα, προσφέροντας ευθυγράμμιση των κάτω άκρων κι επομένως σωστή στάση και άνετη βάδιση.

Πατήστε εδώ για να δείτε πέλματα ανισοσκελίας κατασκευασμένα από το Ορθοπεδικό μας Εργαστήριο.