Πέλματα για βλαισό μέγα δάκτυλο (κότσι) • Manel Ιατρικά
17942
product-template-default,single,single-product,postid-17942,woocommerce,woocommerce-page,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Πέλματα για βλαισό μέγα δάκτυλο (κότσι)

SKU:

85,00 

 

Τι είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος;

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κοινώς αποκαλούμενος «κότσι») είναι μια συχνή πάθηση των κάτω άκρων κατά την οποία παραμορφώνεται η πρώτη άρθρωση (μεταταρσοφαλαγγική) του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Με την παραμόρφωση αυτή, το οστό του μεγάλου δακτύλου μετατοπίζεται προς τα έξω, δημιουργώντας μια εξώστωση, η οποία, αναπόφευκτα, τρίβεται στο εσωτερικό των υποδημάτων δημιουργώντας φλεγμονή, κάλους και πληγές. Επίσης, το μεγάλο δάκτυλο, καθώς στρέφεται προς τα μέσα, σπρώχνει τα υπόλοιπα, τα οποία σε προχωρημένες καταστάσεις καταλήγουν να εφιππεύουν πάνω σε αυτό.

Η κατάσταση αυτή συχνά είναι επώδυνη και προκαλεί δυσχέρεια στη βάδιση, αλλά και καθιστά δύσκολη την εφαρμογή κοινών υποδημάτων.

Αν και η πάθηση θεωρείται επίκτητη, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει κληρονομικότητα και γενετική προδιάθεση. Επίσης, η πάθηση εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες, όπου αυξάνεται όσο ανεβαίνει η ηλικία. Τέλος, τα στενά, ψηλοτάκουνα υποδήματα επιδεινώνουν την πάθηση.

 

Αντιμετώπιση

Οι πάσχοντες από βλαισό μέγα δάκτυλο μπορούν να βρουν ανακούφιση σε ορθωτικούς πάτους ειδικής κατασκευής, οι οποίοι, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας τους, βοηθούν στο να κρατούν το βλαισό μέγα δάκτυλο σε μια ορθότερη θέση και στο να κατανέμονται οι πιέσεις ομοιόμορφα σε όλο το πέλμα. 

Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούμε το πολυμερές υλικό e.v.a. (ethylene-vinyl acetate), το οποίο είναι μεν μαλακό, αλλά διατηρεί τη σωστή ανατομία, έχοντας παράλληλα αντιαλλεργικές, αντιεφιδρωτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. 

Τα πέλματα εφαρμόζονται στους περισσότερους τύπους ευρύχωρων υποδημάτων, καθώς και στα αθλητικά υποδήματα, προσφέροντας ευθυγράμμιση των κάτω άκρων κι επομένως σωστή στάση και άνετη βάδιση.