Υποδήματα για ιπποποδία - ραιβοϊπποποδία | Manel 2102714010
19067
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19067,theme-bridge,bridge-core-2.0.9,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-19.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

About This Project

Υποδήματα για ιπποποδία – ραιβοϊπποποδία

 

Τι είναι η ιπποποδία – ραιβοϊπποποδία;

Ιπποποδία ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία το πόδι βρίσκεται μόνιμα σε πελματιαία κάμψη. Έτσι, κατά την ορθοστάτηση και βάδιση, το πόδι στηρίζεται μόνο στα δάκτυλα και στα μετατάρσια, ενώ η πτέρνα δεν εφάπτεται στο έδαφος.

 

Από πού πήρε το όνομά της η ιπποποδία;

Η πάθηση πήρε το όνομά της από τη λέξη ίππος (άλογο) + πόδι, λόγω του ότι η βάδιση στις μύτες προσομοιάζει στη βάδιση του αλόγου. Αντίστοιχα, η επιστημονική ονομασία της πάθησης στα  λατινικά είναι pes equinus από τη λέξη pes (πόδι) + equus (άλογο).

 

Συγγενής ή επίκτητη ιπποποδία – ραιβοϊπποποδία

Η ιπποποδία μπορεί να είναι είτε συγγενής (εκ γενετής) είτε επίκτητη.

Η συγγενής οφείλεται στη βράχυνση του αχίλλειου τένοντα. Συνήθως συνοδεύεται και από ραιβότητα (έξω στροφή) του ποδιού. Στην περίπτωση αυτή έχουμε τη λεγόμενη ραιβοϊπποποδία.

Η επίκτητη οφείλεται στη βράχυνση του γαστροκνημίου μυός. Αυτό μπορεί να έχει προκληθεί από πολλές αιτίες π.χ. πολιομυελίτιδα, μυοπάθεια, κάταγμα κνήμης. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στο ότι το ένα σκέλος είναι βραχύτερο. Έτσι, προκειμένου να εξισορροπηθεί η ανισοσκελία κατά τη βάδιση, το μακρύτερο σκέλος οδηγείται στην παραμόρφωση.

 

 

Συνέπειες της ιπποποδίας

Η πάθηση αυτή προκαλεί προφανώς δυσκολία στη βάδιση. Επίσης, προκειμένου το άτομο να μη σκοντάψει σε κάποιο εμπόδιο, κάμπτει το γόνατο και στρέφει τη λεκάνη και τα ισχία του. Με τον τρόπο αυτό, συχνά, δημιουργείται λειτουργική αντισταθμιστική σκολίωση.

 

Ιπποποδία στα παιδιά

Φυσιολογική ιπποποδία παρατηρείται στα μικρά παιδιά, τα οποία περπατάνε με τις μύτες των ποδιών. Αυτού του τύπου η βάδιση αποκαθίσταται έως την ηλικία των 3 ετών. Κατά την ηλικία αυτή η πτέρνα πλέον εφάπτεται στο έδαφος κατά τη βάδιση (έχουμε το λεγόμενο heel strike). Σε περίπτωση, όμως, που η βάδιση δεν αποκαθίσταται, θα πρέπει να ζητηθεί εξέταση από ορθοπεδικό ιατρό και να ακολουθηθούν οι συμβουλές του για την αντιμετώπιση της πάθησης.

 

Διαδικασία κατασκευής παπουτσιών

Σε περίπτωση που κάποιος έχει ιπποποδία είναι αναγκαία η κατασκευή ειδικών υποδημάτων για να είναι υπάρχει όσο το δυνατόν σωστότερη και ασφαλέστερη βάδιση.

Όλα τα στάδια κατασκευής πραγματοποιούνται στο Ορθοπεδικό μας Εργαστήριο από εξειδικευμένο σχεδιαστή – κατασκευαστή ορθοπεδικών υποδημάτων. 

Αρχικά λαμβάνονται λεπτομερείς μετρήσεις και των δύο ποδιών (περίμετροι, περίγραμμα κ.λπ.) και γύψινο πρόπλασμα. Με βάση αυτά, καθώς και της προσεκτικής εξέτασης της ιδιαιτερότητας και των χαρακτηριστικών της βάδισης κατασκευάζουμε το καλαπόδι για το συγκεκριμένο περιστατικό. Το εξατομικευμένο καλαπόδι φυλάσσεται ώστε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την κατασκευή και άλλων παπουτσιών στο Εργαστήριό μας για το συγκεκριμένο άτομο.

Στη συνέχεια, στο καλαπόδι ξεκινά ο σχεδιασμός και η κατασκευή του παπουτσιού με απόλυτα εξατομικευμένο τρόπο. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα επιλογής π.χ. κορδονιών ή βέλκρο, προσθήκης διακοσμητικών στοιχείων κ.λπ.

Ανάλογα με την περίπτωση, τα υποδήματα μπορούν να κατασκευαστούν μαζί με κηδεμόνα έξω υποδήματος τύπου κλέτζακ, είτε στο ένα πόδι είτε και στα δύο.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στην επιλογή της πρώτης ύλης για την κατασκευή των παπουτσιών. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο  γνήσιο δέρμα άριστης ποιότητας. Ανάλογα με την περίπτωση επιλέγεται το είδος του δέρματος και το πάχος του.

Η σόλα είναι αντιολισθητική για να παρέχει απόλυτη ασφάλεια.

 

Εξατομικευμένος σχεδιασμός

Λόγω του ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή γίνεται από την αρχή στο Εργαστήριό μας, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και διαμόρφωσης του σχεδίου.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα επιλογής του χρώματος του δέρματος και του χρωματικού συνδυασμού σε περίπτωση διχρωμίας ή διακοσμητικών πρόσθετων στο παπούτσι.